Å LEVE MED HEPATITT C

Å leve med hepatitt C

Mange i Norge lever i dag med hepatitt C-smitte i kroppen. Noen kan eller vil ikke ha behandling, noen få blir ikke friske etter behandling og noen gikk rundt med smitte i flere år før de ble behandlet.

At du av ulike grunner ikke får eller vil bli behandlet for hepatitt C betyr ikke at du ikke kan leve et sunt og produktivt liv.

Å gjøre positive livsstilsendringer for å beskytte leveren er spesielt viktig for deg som lever med hepatitt C-smitte i kroppen. Her noen råd om hvordan du med ganske enkle grep kan bedre tilstanden din:Mange i Norge lever i dag med hepatitt C-smitte i kroppen. Noen kan eller vil ikke ha behandling, noen få blir ikke friske etter behandling og noen gikk rundt med smitte i flere år før de ble behandlet.

Tilhører du en av disse gruppene sitter du sikkert inne med mange spørsmål: Hva kan jeg gjøre for å ta bedre vare på helsa mi – selv om jeg er smittet med hepatitt C? Finnes det enkle tips og råd?

At du av ulike grunner ikke får eller vil bli behandlet for hepatitt C betyr ikke at du ikke kan leve et sunt og produktivt liv.

Å gjøre positive livsstilsendringer for å beskytte leveren er spesielt viktig for deg som lever med hepatitt C-smitte i kroppen. Her noen råd om hvordan du med ganske enkle grep kan bedre tilstanden din:

Sunt kosthold

Siden leveren blant annet påvirker fordøyelsen, forbrenningen og lagringen av næringsstoffer, er det viktig å ha et sunt og allsidig kosthold.

Et sunt kosthold for deg som lever med hepatitt C kan være:

 

  • Ha et variert kosthold. Spesielt er det viktig å få i seg nok proteiner, siden det er viktig for bekjempelsen av infeksjonen og gir kroppen byggesteiner til å reparere leveren.
  • Ikke spise for mye eller for lite
  • Spise frukt og grønnsaker som inneholder A- og C-vitaminer
  • Styre unna alkohol, som er svært skadelig for leveren
  • Passe på å ikke spise for mye mat som inneholder sukker og fett.

 

Det kan også være nyttig å ta vitamintilskudd, men bare i samråd med lege. Hvis du har hepatitt C skal du holde deg borte fra vitamintilskudd og lignende som inneholder jern.

Kontakt legen din før du tar nye medisiner (Paracetemol er f.eks. svært skadelig for leveren), vitamintilskudd og helsekostprodukter.

Trening

Trening er en viktig del av en sunn livsstil. Fedme og fett rundt leveren kan påvirke hepatitt C-behandlingen og gi deg dårligere leverhelse. Lett til moderat trening kan gi økt energi, redusere stress og motvirke fedme.

Kaffe

 En del studier har vist en sammenheng mellom kaffedrikking og forsinket utvikling av leverskader, som f.eks. skrumplever.

Det trengs flere studier for sikkert å fastslå sammenhengen mellom kaffe og god leverhelse, men mye tyder på at hver dag å drikke to-tre små kopper med kaffe kan hjelpe en som er smittet av hepatitt C med å opprettholde en sunn lever.

Hepatitt A-  og B-vaksine

 Både hepatitt A og B kan skade leveren, så hvis du ikke har hepatitt A eller B fra før av, kan du vaksinere deg mot begge to. Det vil fjerne risikoen for å bli smittet.

Gå til legen din eller oppsøk et lavterskeltilbud, så vil de ta hånd om vaksinen din.

Være forsiktig med alkohol

Alkohol er skadelig for leveren, spesielt hvis du er smittet av hepatitt C, og øker sannsynligheten for at du utvikler leverkreft.
Å drikke mindre, eller aller helst, ikke drikke alkohol i det hele tatt, er en av de beste tingene en som har hepatitt C kan gjøre for seg selv og helsen sin.
Husk: Hvis du ikke klarer å styre helt unna alkohol, er det små helsegevinster å vinne også på bare det å drikke litt mindre.

Røyking

 Røyking skader leveren. Hvis du både røyker og drikker øker faren for skade på leveren ytterligere. I tillegg kan røyking gi mange andre helseskader, som f.eks. hjerte- og karsykdommer, lungekreft og KOLS.

Å leve med skader på leveren

 Dersom det har kommet frem at leveren din har pådratt seg skade under hepatitt C-infeksjonen, bør du ha en tett dialog med legen din. Be ham forklare deg godt og nøye hvilke skader du har og hvilken innvirkning de vil ha på livet ditt ellers. Avtal hvilken oppfølgning du vil trenge videre.

For de som har fått skader på leveren er rådene nevnt ovenfor enda viktigere. Da er det ekstra viktig å spise sunt, være aktiv, styre unna alkohol osv.

De fleste som har vært smittet av hepatitt C har med tiden utviklet en viss grad av arrdannelse på leveren, såkalt fibrose. For de som lever med hepatitt C-smitte kan det derfor være betryggende å vite at man kan leve et helt normalt liv, selv om har utviklet mild fibrose.

Et sunt kostthold, mosjon, styre unna alkohol osv., kan forhindre fibrosen i å forverre seg.

Kort fortalt

Vær sunn, være i aktivitet og spis allsidig. Det som betegnes som en sunn livsstil for vanlige folk, er en sunn livsstil også for en som er smittet av hepatitt C.
Ha en god dialog med legen din – spør hvis du lurer på noe eller er usikker.

BRUKERORGANISASJON
PÅ RUSFELTET I NORGE

Postboks 1099, 4640 SØGNE
Tlf: 41 30 70 39 | post@prolar.no
Org.nr: 991 925 236

Ønsker du å støtte oss i
arbeidet med å eliminere hepatitt C?
Kontonr. 6315 05 07512

Eller VIPPS til nr : xxx

All rights belongs to © proLAR | Dette er et samarbeidsprosjekt mellom proLAR og LARNett Norge

Pin It on Pinterest

Share This